Solution .45 – For Aeons Past

Solution .45 – For Aeons Past
AFM Records, 2010

Christian Älvestam, wat hou ik van die man. Bij Scar Symmetry zong en brulde hij de blokken uit mijn iglo, bij Miseration hetzelfde. Daarvoor deed hij mij al rood worden met Incapacity en Unmoored. Die laatste band had een logo dat qua stijl overeenkomt met zijn nieuwe band, Solution.45. Verdere overeenkomsten?

Niet meteen. Dit Solution .45 is de meest melodische band uit de rij, met een hoop cleane vocalen van onze Chris. Qua gevoel gaat het terug naar het debuut van Scar Symmetry, maar het is snediger en minder progressief. Je kunt het vergelijken met Disarmonia Mundi en Soilwork, waarbij de eerstgenoemde band de meeste overeenkomsten heeft met deze band. Passioneel, viriel en lekker glad, met een glansrol voor Christian die zich weer voluit uitleeft in jodelen tussen cleane en gruntvocalen. Prachtig.

Ik heb het nu wel vaak over de vocalen, er is natuurlijk meer aan de hand.
Zo loopt er ene Tom Gardiner (ex-Mors Principium Est) rond in deze band,
en werden de keys op dit album ingedrukt door Mikko Härkin (ex-Sonata Arctica). Alle elementen samengelegd is het een zeer melodieus en modern klinkend, perfect geproduceerd stuk Zweedse metal geworden. De teksten werden daarenboven geschreven door ene Mikael Stanne (Dark Tranquillity) die zich ook even laat horen op Bladed Vaults. Wat wil een mens nog meer.

Ieder jaar zijn er wel een paar van die Scandinavische melodieuze platen die onder death metal gecatalogeerd worden maar er vrij weinig mee te maken hebben. Deze ligt er vrij ver vanaf maar is desondanks enorm de moeite, zowel voor Gothenburgers, Luxemburgers als Hamburgers. Fijne moderne metal met beklijvende nummers. Very nice.

Tracklisting: sol45

  1. The Close Beyond
  2. Gravitational Lensing
  3. Through Night-Kingdomed Gates
  4. For Aeons Past
  5. Lethean Tears
  6. Bladed Vaults
  7. Wirethrone
  8. On Embered Fields Adust
  9. Into Shadow
  10. Clandestinity Now

Line-up:

  • Christian Älvestam – Vocals
  • Jani Stefanovi? – Guitars
  • Tom Gardiner – Guitars
  • Anders Edlund – Bass
  • Rolf “Stuka” Pilve – Drums

Link: